Elak Weight-Gain Cuti Hujung Tahun Ini

Happy Wednesday Cosmoholics!

Mungkin ramai di kalangan kamu sedang habiskan cuti 2013 dan sedang memberikan diri kamu rehat daripada pelbagai perkara. Selain “nak relieve stress kerja”, mungkin kamu juga sedang “bercuti” daripada diet. Cosmo faham kalau kamu nak indulge yourself with some TLC, tapi awas ya… Ada kesan tertentu jika kamu “lalai” dalam bab tu ya…

Ada satu kajian dijalankan University of Bath yang telah dipaparkan dalam Journal of Physiology menunjukkan kalau kamu overeat untuk tempoh beberapa hari saja tanpa senaman mencukupi, boleh memberikan kesan negatif untuk jangka panjang kepada tubuhmu.

“Jika kamu makan berlebih dan kurang lakukan aktiviti cuti Krismas ini, kajian kami menunjukkan yang senaman setiap hari mampu mengekang banyak perubahan negatif dalam cara tubuh kamu mengendalikan kadar gula, walaupun kamu naik berat badan,” kata Dr Dylan Thompson, penulis kanan kajian berkenaan.

Seorang lagi penyelidik, Dr James Betts berkata: “Kajian ini turut menunjukkan yang senaman ada kesan positif walaupun kamu secara aktif menyimpan tenaga dan naik berat badan.”

Ya kamu boleh manjakan diri dengan tak lakukan apa2 cuti ini, tapi peruntukkanlah sesi senaman untuk 45 minit, itu saja dah memadai! Untuk ketahui senaman hebat kamu mahu cuba di rumah, selak halaman 136 dalam Cosmo edisi Disember. Bulan ini Cosmo paparkan senaman Sizzling Salsa. They say, senaman dalam bentuk tarian lebih menyeronokkan. You must try!

CSL060113_128

With love, Anida (The Features Editor)

PIC CREDIT: J RYAN ROBERTS/STUDIO D

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: